Två miljarder kronor till bluffbolag varje år.

Inyett och Trygg Handel i samarbete.

Uppskattningsvis 2 miljarder kronor försvinner varje år från norska företag och organisationer till bluffbolag genom oriktiga och falska fakturor. Det handlar om varor och tjänster som varken är beställda eller levererade, belopp långt över marknadspriser och rena bedrägerier, lurendrejerier och hot. Nu ska betalningarna stoppas genom ett samarbete mellan svenska Inyett, och norska Trygg Handel.

Inyett finns för att skapa ett tryggt och säkert affärsklimat för företag och organisationer. Genom att kontrollera leverantörsbetalningar kan misstag, risker och manuella fel undvikas. Det handlar om allt ifrån att upptäcka dubbelbetalningar, betalningar som skickas till fel mottagare, med fel belopp eller till leverantörer man inte bör göra affärer med av många olika skäl. Och genom samarbetet så även bluffbolag på Trygg Handels Svarteliste.

– "Inyett och Trygg Handels produkter passar förstås väldigt bra tillsammans, och vi är väldigt glada över att Trygg Handels Svarteliste blir en del av Inyetts erbjudande. Vi är säkra på att indikationen för bluffbolag i Inyett kommer att bidra till att bromsa den typen av ekonomisk brottslighet som vi gemensamt tycker är så viktig att stoppa", säger Per Fredrik J. Svedlund, Adm. Direktør på Trygg Handel.


John Andersson, VD på Inyett fortsätter.
– "Att manuellt kontrollera att betalningar inte hamnar hos bluffbolag är både resurs- och tidskrävande, framförallt för stora företag oh organisationer. Det är något vi kan hjälpa dem att göra helt automatiskt. Det handlar inte bara om att pengar går förlorade. Att förknippas till företag med kriminella personer innebär ofta ökad oro hos de anställda. Dessutom förbrukas företagets förtroendekapitalet hos samhället och näringslivet samt att varumärket tar skada. Och inte minst, pengar som hamnat i händerna på bluffbolag, används ofta för att finansiera nya brott."

Bluffbolag som ömsar skinn...
230 bluffbolag finns på Trygg Handels Svarteliste, som hela tiden uppdateras med information och nya uppgifter för att vara så träffsäker som möjligt. En vanlig företeelse är att redan kända bluffbolag ömsar skinn, och uppdaterar sina uppgifter. Namn och betalinstruktioner på fakturan byts ut, för att på nytt lura företag med svikande processer och rutiner på nya pengar. Sommar och vintersemester ger utmärkta tillfällen för bedragare, som tar vara på att ordinarie personal inte finns tillgänglig. Julens helgdagar är ett utmärkt argument för att tvinga fram en snabb utbetalning från bolaget, och med ändrade processer och nya rutiner på grund av rådande pandemi, ökar riskerna ytterligare...

De tre mest aktiva bluffbolagen på den norska marknaden just nu..

 1. Smart HMS - 2020 / HMS-Service 2020
  Org.nr: 917877033
  Läs mer på Trygg Handel
 2. Grønn Bedrift
  Org.nr: SE-559004-4623 / SE-559156-2862
  Läs mer på Trygg Handel
 3. Monsterjobb.com / SafariJobb.com / MonsterWork.com / SafariWork.com
  Org.nr: SE-553745-8514 / SE-553746-1007 / SE-553117-0583 (fiktive)
  Läs mer på Trygg Handel


Kontakt
Trygg Handel AS
Per Fredrik J. Svedlund, Adm. Direktør
+47 3100 5040 / fredrik@trygghandel.no

Inyett AB
Tommie Holmertz, CMO
+46 70 091 39 26 / tommie.holmertz@inyett.se

Om Inyett
Inyett skapar ett tryggt och säkert affärsklimat genom att automatisera kontrollen av betalningar och leverantörer. Vi hjälper organisationer att undvika onödiga risker, oavsiktliga misstag och otrevliga bedrägeriförsök när betalningar genomförs till banken. Inyett grundades 2009, och hjälper idag 250 kommuner och hundratals privata företag I Sverige och Norge. För mer information besök Inyett.se.

Om Trygg Handel
Trygg Handel grundades 2009 med visionen att förhindra faktura- och försäljningsbedrägerier mot det norska näringslivet och har sedan dess blivit landets ledande bluffbekämpare. Vi har sedan starten varnat för 230 bluffbolag på landets enda svartlista, hjälpt tusentals företagsmedlemmar ut ur krångliga fakturatvister och avvärjt att miljontals kronor hamnat hos kriminella nätverk och oseriösa företag. Trygg Handels medlemmar behöver inte kasta bort tid på aggressiva telefonförsäljare, eller riskera att bli lurad av vilseledande erbjudanden, och får dessutom hjälp med att välja rätt i djungeln av marknadsföringskanaler. Ett medlemskap ger dig och ditt företag en enklare och tryggare vardag. Läs mer om Trygg Handels medlemskap på trygghandel.no.

Klicka för att testa!

Skapa ett gratiskonto för att testa!
Boka tid för frågor