Choose language

Högsäsong för bedrägerier mot företag på sommaren – så skyddar du dig!

Högsäsong för bedrägerier mot företag på sommaren – så skyddar du dig!
4:24

För många är sommaren en tid för avkoppling och semester, men det är också en period då risken för bedrägerier mot företag ökar markant. Bedragare vet detta och använder det till sin fördel genom att försöka utnyttja situationen. Sommaren kan vara en stressig tid för de som är kvar på kontoret, med färre medarbetare och ofta mindre erfarenhet i att hantera ovanliga situationer. Vi kommer här med råd och stöd för att du ska kunna skydda ditt företag effektivt.

Varför ökar bedrägerierna på sommaren?

Semestertider innebär ofta en förändring i arbetsdynamiken inom företag. Många företag använder sig av tillfälliga ersättare för de som är på semester, vilka kanske inte är fullt informerade om företagets rutiner och de risker som finns associerade med bedrägerier. Bedragare använder ofta sofistikerade tekniker för att utnyttja detta.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att utge sig för att vara en bekant leverantör som hävdar att de har uppdaterat sina bankuppgifter. De kan skicka väldesignade falska fakturor eller betalningsförfrågningar som vid en första anblick ser legitima ut. Dessa förfrågningar kan vara särskilt övertygande om de verkar komma från högre upp i företagets hierarki, exempelvis i form av ett brådskande e-postmeddelande som påstås vara skickat av företagets VD eller en annan hög chef. Dessutom kan bedragare utnyttja den lägre aktiviteten under sommaren för att genomföra mer tidskrävande bedrägerier, såsom att infiltrera företagets nätverk eller bygga upp falska konton som kan användas för mer invecklade bedrägerier i framtiden. Dessa attacker kan vara svåra att upptäcka omedelbart, särskilt när fokus kanske ligger på andra, mer omedelbara uppgifter.

Det är därför av yttersta vikt att säkerhetsrutinerna hålls på en hög nivå även under sommaren. Att kontinuerligt uppdatera och påminna personalen om viktiga säkerhetsprotokoll, samt att se till att alla, även tillfälliga ersättare, är fullständigt uppdaterade om företagets rutiner och de senaste metoderna som bedragare använder, är essentiellt för att skydda företagets tillgångar och integritet.

5 tips på hur du skyddar ditt företag för bedrägeri

För att undvika detta och försöka eliminera dessa risker har vi samlat ihop 6 tips

  1. Förstärkt verifiering: Implementera en policy där all ny information om betalningsmottagare eller ändrade uppgifter måste godkännas av minst två pålitliga anställda. Detta ger en extra säkerhetsnivå och minskar risken för fel.

  2. Dubbelkolla alltid uppgifterna: Se till att din personal alltid kontrollerar och verifierar uppgifter innan betalningar godkänns. Detta gäller särskilt om det är nya leverantörer eller ovanligt stora belopp.

  3. Regelbunden kommunikation: Håll regelbundna möten med din personal, även med dem som arbetar på distans. Informera dem om de senaste säkerhetsuppdateringarna och påminn dem om vikten av att vara vaksamma.

  4. Utbildning och stöd: Se till att alla nyckelpersoner får kontinuerlig utbildning om de senaste metoderna för bedrägerier och hur de kan förebygga de. Erbjud stöd och resurser så att de kan agera snabbt och effektivt vid misstänkta incidenter.

  5. Använd tekniska hjälpmedel: Säkerställ att ditt företag använder pålitliga verktyg och tjänster som kan hjälpa till att identifiera och stoppa bedrägeriförsök. Verktyg som granskar och bevakar leverantörsbetalningar kan ofta integreras direkt med era befintliga arbetsflöden för en smidigare översikt.

Tillsammans gör vi näringslivet säkrare

Med sommarens utmaningar i åtanke är det viktigt att inte bara vara medveten om riskerna, utan också att vara proaktiv i skyddet av ditt företag. Vi på Inyett är engagerade i att ge dig verktygen och kunskapen du behöver för att stå stark mot bedrägerier. Genom att implementera dessa strategier och utnyttja avancerade tekniska lösningar, kan du skapa en säkrare arbetsmiljö och bidra till att förebygga de risker som är förknippade med sommarperioden.

Relaterade inlägg