De mest varnade bolagen 2021

Årligen sammanställer vi på Inyett, de mest varnade bolagen tillsammans med Svensk Handel, Trygg Handel i Norge samt jämför det med alla våra kunders betalhistorik. Detta ger oss en komplett översikt över bolagens aktivitet och vilka som figurerar oftare i faktiska betalfiler som skickas vidare för betalning.

Varje dag stoppar Inyett en betalning till ett varnat bolag.

Det mest aktiva bolaget är ett bolag som har kopierat ett välkänt företagsnamn och deras organisationsnummer, fast med ett felaktigt bankgiro. En betalning till en betalmottagare som inte har en koppling till det organisationsnummer som betalningen var avsedd för, är väldigt svårt om inte omöjligt att upptäcka i en manuell process. Med Inyett Detect så kan du vara trygg med att felaktiga betalningar stoppas även till bolag som inte ännu hamnat på varningslistan. 

Ett annat vanligt tillvägagångsätt som enligt statistiken fortfarande är väldigt populärt är just hänvisning till tidigare avtal. En säljare ringer upp och hänvisar till tidigare avtal för att sedan leda dig till att avsluta tjänsten. Detta trots att ett avtal aldrig funnits. Avslutet används istället som en order. 

Gör en kontroll av leverantörsregistret. Inyett Registeranalys identifierar fel och risker i registret, och tar fram varningssignaler du bör känna till och agera på. Läs mer om Inyett Registeranalys här.

Org.nr. Bolagsnamn Namn Svensk Handel
556469-XXXX (KAPAT) FAMORA FOODS (KAPAT NAMN) Bedragare skickar ut fakturor i Famora Foods namn och vill att man betalar till bankgironummer 156-2461. Läs mer
559166-9162 Eworki Plattforms AB Företags Guiden (1), Företags Fakta Sverige (2), Företag & Näringsliv (3) Läs mer (1), Läs mer (2), Läs mer (3)
559260-4481 Företagsannonser i Norden AB Nordiska Företag Läs mer
559075-8974 Netweb Scandinavian Media AB 1web Läs mer
556952-8002 Förvaltningsel Skandinavien AB Förvaltningsel (1), SVENSK EL (2) Läs mer (1), Läs mer (2)
Källa: Svensk Handel Varningslistan. Inyett gör ingen egen bedömning av bolagen på varningslistan.

 

Topp 5 varnade bolag i Norge

På listan över de fem mest aktiva bluffbolagen i Norge under året 2021 hittar vi fyra nykomlingar och ett bolag som har varit kontinuerligt aktiv sedan 2019. Av de fem är två registrerade i Norge; Trygge Bedrifter, som under året skickat ut ett stort antal fiktiva fakturor för en tjänst som ska ge skydd mot bluffbolag(!) och Norske Veier, som lurat in många företag i kundavtal genom vilseledande telefonförsäljning. Övriga tre är från andra europeiska länder och har bedrivit bluffverksamhet mot flera marknader. Domänskojaren IDS Norway (i andra länder under lokala namn) som via epost försökte lura företag att köpa dyra domäner. Bluffkatalogen International Fairs Directory som härjat i flera år över hela Europa, och till sist Advececure Advanced Ce-marked Cyber Security Solutions, som avslutade året med massiva utskick i december av fiktiva fakturor för en VPN-tjänst.

Org.nr. Bolagsnamn Namn Svensk Handel
NO-912440397 Norske Veier AS Norske Veier Läs mer
NL-002206258B39 EU Internet Service IDS Norway Läs mer
GB-1377717012 Advececure Ltd. Advececure Advanced Ce-marked Cyber Security Solutions Läs mer
NO-924462396 Trygge Bedrifter AS (Reactive Studios AS) Trygge Bedrifter Läs mer
HU-26254436241 / CR-1405180854341 Integra Eco Kft. / MULPOR Company S.R.L International Fairs Directory Läs mer
Källa: Trygg Handels Svarteliste.Inyett gör ingen egen bedömning av bolagen på varningslistan.

Trygg Handels tankar om 2022
Baserat på långsiktiga trender vi har sett under de senaste åren, anser vi att att företag och organisationer bör vara extra försiktiga med följande saker under det kommande året:
-    Fiktiva fakturor. Efter en lugnare period under första halvan av 2021 på denna fronten, avslutades året med stora utskick av bluffakturor som lätt kan slinka igenom systemet om det inte finns skyddsmekanismer upprättat.
-    Vilseledande telefonförsäljare för digital marknadsföring. Många aktörer som tidigare låg bakom diverse bluffkataloger har under de senaste åren övergått till att sälja diverse dåligt utförda marknadsföringstjänster på Google och Facebook, till väldigt dyra priser.
-    VD-bedrägerier, ofta med falska fakturor som underlag för utbetalning. De digitala bedrägerierna blir mer och mer sofistikerade, komplexa och svåra att upptäcka utan skyddsmekanismer i organisationen. 

Om Svensk Handel Varningslistan
Varningslistan varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Att ett namn saknas på listan är dock ingen garanti för att verksamheten är seriös. Var alltid vaksam! Som myndighet kan ni även få information om de företag som avpublicerats från varningslistan.

Om Trygg Handel
Trygg Handel grundades 2009 med visionen att förhindra faktura- och försäljningsbedrägerier mot det norska näringslivet och har sedan dess blivit landets ledande bluffbekämpare.Vår varningslista är den enda i Norge som aktivt varnar företagslivet mot bluffbolag, och baserar sig på anmälningar från tusentals medlemsföretag och läsare.

Klicka för att testa!

Skapa ett gratiskonto för att testa!
Boka tid för frågor