I huvudet på en CFO

I huvudet på en CFO

Tankar från Rade Kocovski, nuvarande VD på Inyett och tidigare CFO inom Visma.


För många ekonomichefer kan ansvaret för att hantera företagets ekonomiska hälsa vara en stressande och krävande roll. Från att övervaka budgetar och investeringar till att säkerställa efterlevnad av processer måste CFO:n ha ett skarpt öga för detaljer och en strategisk tankegång för att driva företagets tillväxt. Men det finns kanske inget område inom finans som är viktigare - eller mer nervpirrande - än att hantera betalningar. Vilka tankar finns egentligen i huvudet på en CFO?

Under mina 17 år inom finansbranschen och i egenskap av CFO har jag godkänt och skickat iväg många betalfiler. Ofta när jag tryckt på betalknappen, oavsett affärssystem, har jag haft en lite olustig känsla i magen. I rollen som CFO har jag haft höga krav på mig och mina kollegor. Vi har tydliga rutiner, processer och verktyg. Misstag och fel ska inte kunna hända oss.. men?Banner i blogg (1080 × 1080 px)

 

Tänk om...

..det är fel konto på leverantören? 

..har vi fått denna faktura innan?

..har vi råkat godkänna en bluffaktura? 

..läser systemet alltid in rätt valuta och belopp? 

Efter dessa tankar har jag försökt lugna mig själv genom att gå igenom alla våra processer. Vi har en attestrutin. Systemet har inbyggda kontroller. Det händer inte oss. Men tänk om??? 

8 miljoner blev 80 miljoner

Man vill inte vara den som trycker på den där knappen och råkar skicka iväg en stor felbetalning, det räcker att det händer en gång av alla tusentals gånger. Helt plötsligt händer det som inte får och ska hända!

Jag trycker på knappen och skickar iväg en betalfil på 80 miljoner istället för 8 miljoner på grund av ett fel i inläsningen i systemet. Det som räddade oss denna gången var täckningen på kontot, så betalfilen studsade tillbaka. Turen var på vår sida, denna gången. 

Precis som jag inledde med så är jag en perfektionist med höga krav. Det visar sig som en röd tråd i våra processer och varje fel tar jag personligen. 

Sammanfattningsvis, som CFO med många års erfarenhet förstår jag rädslan för att göra ett misstag när det gäller att hantera betalningar. De potentiella konsekvenserna kan vara förödande, både för företaget men även för dig som medarbetare. Nyligen uppdaterade vi vår betalkontroll, med flera varningar, ytterligare källor och större säkerhet så att du kan förhindra fel i dina utgående betalningar.

Rade

Rade Kocovski , nuvarande VD på Inyett och tidigare CFO inom Visma. 

 

Senaste inläggen

Klicka för att testa!

Skapa ett gratiskonto för att testa!
Boka tid för frågor