De mest aktiva bluffbolagen 2022

Årligen sammanställer vi på Inyett de mest varnade bolagen tillsammans med Svensk Handel och Trygg Handel i Norge. Informationen jämför vi med data från alla våra kunders betalhistorik som ger oss en komplett översikt över bolagens aktivitet, och vilka som faktiskt figurerar oftare i betalfiler som skickas vidare för slutgiltig betalning.

Nedan presenterar vi de mest aktiva bluffbolagen under 2022, tillsammans med insikter och trender framåt när det kommer till bluffbolag och dess tillvägagångssätt.

 

Topp 5 varnade bolag i Sverige

Listan över de 5 mest aktiva bluffbolagen i Sverige visar att många fortfarande använder sig av att ringa och hänvisa till tidigare avtal eller falska uppgifter om att man är kund hos ett bolag. En säljare kan ringa upp och hänvisa till tidigare avtal för att sedan leda dig till att avsluta tjänsten, trots att du i verkligheten aldrig ens upprättat ett avtal. Avslutet används istället som en order, och du sitter fast. 

Bolag som kopierar ett välkänt företagsnamn och deras organisationsnummer, fast med ett felaktigt bankgiro kan vara svårt att upptäcka manuellt. Speciellt i ett attestflöde där fakturan redan har godkänts.

 

Org.nr. Bolagsnamn Giro  Kommentar Svensk Handel
559328-5751
 
Telera AB 364-3665 De tar kontakt via telefon och ger sken av att ringa från ens nuvarande operatör Telia. Läs mer
559350-0225
 
Web Hosting Solutions 24 AB
 
5820-5667
 
Web hosting solutions 24 skickar ut erbjudanden som flertalet företagare uppfattar som fakturor Läs mer
559397-9932
 
Fifu AB
 
5914-8700
 

Fifu AB skickar fakturor angående annonsutrymme i Affärsfakta, trots att man inte har beställt tjänsten. 

Läs mer
559260-4481
 
Företagsannonser i Norden AB
 
5516-7662
 
Annonsportalen Energi & Miljö ringer upp berört företag och hänvisar till ett tidigare upprättat avtal. Detta trots att det aldrig funnits ett avtal mellan parterna Läs mer
559235-3105
 
TeOnga AB
5629-4184
 
Säljare från Teonga ringer upp och får det att låta som att man är deras nuvarande kund. Efter samtalet så skickar de en faktura. Läs mer
Källa: Svensk Handel Varningslistan. Inyett gör ingen egen bedömning av bolagen på varningslistan.

 

Topp 5 varnade bolag i Norge

Listan över de 5 mest aktiva bluffbolagen i Norge domineras av aktörer registrerade i andra europeiska länder. Spanien, Litauen, England och Belgien är representerade. Samtliga bolag gjorde massutskick av fiktiva fakturor för påhittade produkter eller kopierade varumärken från större seriösa företag. Ett exempel är att Apples databasverktyg Filemaker har missbrukats av två bluffbolag på listan.

Ofta ska de fiktiva kraven betalas till ett bankkonto i ett annat land än där bluffbolaget är registrerat. Detta görs medvetet som en del i att försvåra polisens förmåga att utreda anmälningar som inkommer på de utländska företagen till svensk eller norsk polis.

Org.nr. Bolagsnamn Namn Trygg Handel

BE-0912268201

LUCASV

GDPR Ready - Cyber Security Läs mer

582129118 / GB-14495514

Inzile Group

FileMaker. (kopierat varumärke)

Läs mer
CIF-B67700724

ArgoPay Services S.L

GO OfficeStore Läs mer
LT-07205312 / BG-561049219 / LT-561049219 Oresunds Grønn Bedrift Läs mer
GB-1377717012 Advececure Ltd. Advececure - Filemaker Pro Läs mer

Källa: Trygg Handels Svarteliste. Inyett gör ingen egen bedömning av bolagen på varningslistan.


 

4 trender för bluffbolag & deras metoder 2023 

Baserat på långsiktiga trender vi har sett under senaste året, anser vi att att företag, organisationer och kommuner bör vara extra försiktiga med följande saker under det kommande året:

Fiktiva fakturor

Under 2022 gjordes stora utskick av bluffakturor, som utan välfungerande skyddsmekanismer hos mottagarföretaget lätt kan bli betalda av misstag i en hektisk vardag. 

Bedrägliga telefonförsäljare av elavtal

Med en turbulens på energimarknaden ser bedragare möjligheter till snabba pengar genom att lura företag in i dåliga avtal som låter bra vid muntlig presentation av säljaren, men som sedan är dyra att avbryta efter det att avtalet har undertecknats. Straffavgifter för brutna avtal blir här den primära intäktskällan för de oseriösa energibolagen.

Bedrägliga telefonförsäljare av tjänster för digital marknadsföring

Många aktörer som tidigare låg bakom diverse bluffkataloger har under de senaste åren övergått till att sälja diverse dåligt utförda marknadsföringstjänster på Google, Meta och Linkedin, till väldigt dyra priser.

VD-bedrägeri

Genom hackade e-postkonton och falska fakturor som underlag för utbetalningar blir ekonomiavdelningar lurade att själva utföra överföringar direkt till bedragarna, i tro om att det är på direktiv av sin chef. De digitala bedrägerierna blir mer och mer sofistikerade, komplexa och svåra att upptäcka utan välfungerande skyddsmekanismer i organisationen.

 


Om Svensk Handel Varningslistan
Varningslistan varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Att ett namn saknas på listan är dock ingen garanti för att verksamheten är seriös. Var alltid vaksam! Som myndighet kan ni även få information om de företag som avpublicerats från varningslistan.

Om Trygg Handel
Trygg Handel grundades 2009 med visionen att förhindra faktura- och försäljningsbedrägerier mot det norska näringslivet och har sedan dess blivit landets ledande bluffbekämpare. Vår varningslista är den enda i Norge som aktivt varnar företagslivet mot bluffbolag, och baserar sig på anmälningar från tusentals medlemsföretag och läsare.

Klicka för att testa!

Skapa ett gratiskonto för att testa!
Boka tid för frågor