Choose language

Inyett på Mötesplats Offentliga Affärer

Äntligen var det dags för att träffa kunder och nya kontakter på Mötesplats Offentliga Affärer i Nacka. Antalet deltagare ökade från cirka 700 till cirka 900 personer, och mässan hade utökat sina lokaler. Evenemanget inkluderade ett stort antal seminarier, panelsamtal och andra aktiviteter.

Civilminister Erik Slottner talade om att öka deltagandet i offentliga upphandlingar, förbättra konkurrensen och stödja små företag och ideell sektor. Han betonade behovet av att ta bort kriminella element från offentlig upphandling och använda funktionskrav istället för detaljer samt främja digitala lösningar. Ministern tryckte också på uppföljning som ”alltid ger pengar tillbaka” enligt bedömarna. Kriminella aktörer ska inte få tillträde till den offentliga marknaden. Regeringens förslag om leverantörskontroll syftar till just detta, att försvåra för kriminella aktörer. 

På mässan i vår monter kunde besökare och upphandlare söka på leverantörer direkt i Inyett och kontrollera domar på företrädare bakom bolagen. En uppskattat och efterlängtad kontroll som varje upphandlare vill göra, speciellt inom offentlig sektor där det finns lagkrav på att utesluta leverantörer utifrån domar. I september anordnade vi ett webinar på ämnet "Sanningsförsäkran, bluff eller sanning" där vi tog upp varför du som upphandlare behöver utöka dina kontroller samt hur enkelt det är att komma igång. Det som tidigare har skapat stora utmaningar med känslig data och GDPR, då domar är personberoende är nu lösta genom att du gör en kontroll på bolaget och företrädarna direkt i Inyett Search. 

Du kan ta del av vårt webinar i efterhand genom att klicka här och få insikter från Morgan Jansson, expert inom området. 

Torsdagen, mässans sista dag, bjöd på en spännande paneldiskussion med rubriken "På riktigt! Ska vi ha det såhär?". SOI:s ordförande, Martin Kruse, poängterade att det inte finns några stora hinder för offentlig sektor att genomföra inköp och upphandling på samma sätt som privat sektor, förutom de juridiska skillnaderna. Sebastian Nordgren, inköpschef Nacka Kommun, betonade behovet av samarbete inom organisationen och att övriga måste förstå inköpsprocessen för att stödja den. Han underströk också vikten av att formulera relevanta och realistiska krav. Panelen betonade vikten av dialog, samarbete och realistiska krav för att förbättra offentlig upphandling och göra den mer effektiv och gynnsam för alla parter.

Mötesplats Offentliga Affärer i Nacka blev verkligen en framgångsrik och givande händelse för alla inblandade. Det var inspirerande att se engagemanget för att förbättra och effektivisera offentlig upphandling samt främja konkurrens och rättvisa affärer. Civilminister Erik Slottners betoning av att bekämpa kriminella element och främja digitala lösningar är steg i rätt riktning.

Vi på Inyett var stolta över att kunna erbjuda besökarna en smidig och effektiv leverantörskontroll, vilket är avgörande för att säkerställa lagliga och trovärdiga affärer. Vi ser fram emot att fortsätta stödja upphandlare och företag i deras strävan att göra offentlig upphandling ännu bättre och tryggare.

Tack till alla som deltog i Mötesplats Offentliga Affärer, och vi ser fram emot att träffa er igen nästa år!

Mötesplats Offentliga Affärer - Entre
1 Äntligen var det dags för Mötesplats Offentliga Affärer. Rekordhögt antal besökare med 900 inköpare och upphandlare. Jämfört med förgående år på 700 deltagare.
Mötesplats Offentliga Affärer 2023
2  "Kriminella aktörer ska inte få tillträde till den offentliga marknaden" Så lät det under onsdagen på Mötesplats Offentliga Affärer när vi lyssnade till nuvarande civilminster Erik Slottner. 
Mötesplats Offentliga Affärer - Stora scenen
3 Spännande talare och seminarium. Bland annat lyssnade vi till Försvaret som pratade om inköp i osäkra tider.

Relaterade blogginlägg